پانوراما یا سراسرنما چیست؟
به هر گونه دورنمای وسیع سراسری از یک فضا، سَراسَرنَما یا پانوراما گفته میشود. در قرن ۱۹، زمانی که انسانها عکاسی سراسرنما را اختراع کردند، به هم چسباندن عکسها تنها راه ساخت سراسرنما بود. در سال ۱۸۵۱ مارتین بهرمن چند عکس از تپه رینکون در سانفرانسیسکو گرفت. گفته میشود که این عکس در اول ۱۱ قسمت بود. از این تصویر ما میتوانیم تپه رینکون را با چندین عکس به هم چسبیده شده مشاهده کنیم، پس عکس سراسرنما اینگونه بوجود آمد.
تپه رینکون (Rincon) – اثری از مارتین بهرمن Martin Behrman – سانفرانسیسکو 1851
کلمه پانوراما از معادل انگلیسی آن یعنی Panorama گرفته شده است. کلمه Panorama خود از ترکیب Pan (به معنی all = همه) و rama (به معنی sight = دید) ساخته شدهاست؛ پس میتوان آنرا «چیزی که همه اطراف را در بر میگیرد» معنی کرد. به همین دلیل عکسهای پانوراما را در فارسی عکسهای سراسرنما نیز مینامند. به هرگونه بازنمایی یک منظره با زاویهای باز چه در نقاشی، عکاسی یا فیلمبرداری نیز سراسرنمایی گفته میشود.
چنانچه بخواهید از یک موضوع یا منظره وسیع بدون فاصله گرفتن زیاد عکسی تهیه کنید، عکاسی پانوراما مناسب ترین روش خواهد بود. به کمک پانوراما میتوانید محیط بسیار گسترده تری از روش معمول را در کادر قرار دهید بدون آنکه نیاز به لنز های عریض یا فاصله گرفتن زیاد از سوژه داشته باشید. مثلا در یک عکس پانوراما میتوانید که از شرق تا غرب شهر خود را در عکس گنجانده و حتی عکس های ۳۶۰ درجه ای تهیه نمایید.
عکسهای سراسرنما عکسهایی هستند که فضای وسیعتری نسبت به عکسهای معمولی را پوشش میدهند؛ نحوه ساخت آنها چنین است که با کنار هم قرار دادن تعدادی عکس معمولی بهوجود میآیند.
انواع سراسرنما
تصاویر سراسرنما به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
۱ـ سراسرنما عریض (عموماً با جابجایی دوربین): این نوع میتواند از چندین عکس به هم پیوسته در عرض تشکیل شود.
۲- سراسرنما ۳۶۰ درجه و کمتر (نام دیگر:افقی)(عموماً با چرخاندن دوربین): این نوع سراسرنما در عرض به صورت ۳۶۰ درجه با گرفتن چندین عکس تشکیل میشود به طوری که اگر در عرض تصویر را ادامه بدهید میتوانید همه قسمتهای عکس گرفته شده را مشاهده نمایید. انگار که در جایی ایستاده و در عرض دور سر خود میچرخید و همه جای محل ایستادن خود را مشاهده میکنید.
۳- سراسرنما ۳۶۰ در ۱۸۰ درجه و کمتر (نام دیگر:افقی و عمودی)(عموماً با چرخاندن دوربین): این نوع عکس که پیشرفته ترین نوع سراسرنما میباشد همانند نوع شماره ۲ بوده با این تفاوت که تصویر تنها به عرض ختم نمیشود بلکه شما میتوانید ارتفاع را نیز ببینید یعنی همه زوایای محیطی که در آنجا قرار گرفتهاید قابل مشاهده میگردد. این نوع تصاویر مناسب و ایدهآل برای تور مجازی می باشد.
تعداد عکسی که برای ثبت یک عکس سراسرنما لازم است، بستگی به فاصله کانونی دارد. هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد، (یعنی بزرگنمایی بیشتر و زاویه دید کمتر) در هر عکس قسمت کمتری از صحنه جای میگیرد و باید عکسهای بیشتری تهیه شود.
منبع: fa.wikipedia.org
You do have a fabulous blog thanks.
ممنون برای مطلب خوبتون
با سلام
از محتوای خوبی که قرار دادید از شما تشکر میکنم.
تکنولوژی پانوراما واقعا خیلی جالب هست. تو حوزه گردشگری هم خیلی کمک میتونه بکنه
بهترین نرم افزار برای تولید تصاویر پانوراما چه نرم افزاری هست؟
آیا عکس پانوراما رو میشه در وب سایت هم استفاده نمود؟
با تشکر
با تشکر از پیام شما
همانطور که شما اشاره کردید این تکنولوژی میتواند کمک بسیاری در این حوزه انجام دهد.
نرمافزارهایی برای این منظور وجود دارد که البته یک نرمافزار به تنهایی و بدون داشتن تخصص و مهارت کاربر، نمیتواند کمک خاصی بکند و مفید باشد.
در مورد سوال دوم شما، همانطور که مشاهده مینمایید، وب سایت ایرانتور360 دقیقا در همین زمینه فعالیت میکند.
با سلام
مقاله و محتوای بسیار جالبی رو منتشر کردید
از تکنولوژی پانوراما تو صنعت هوانوردی هم میشه استفاده کرد؟
چون شنیدم که برخی از صنعت ها از این تکنولوژی به خوبی دارن استفاده میکنن
البته تور 360 درجه هم فکر کنم تکنولوژی جالبی باشه. مثلا نمایش کابین هواپیما و … بصورت 360 درجه
سلام
ممنون از لطف شما
به طور کلی محدودیت خاصی برای تولید و استفاده از تصاویر پانوراما وجود ندارد و تقریبا در هر مکانی میتوان از آن استفاده کرده و به هدف مورد نظر رسید.
در اکثر شرکتهای هواپیمایی بزرگ جهان از تصاویر پانوراما و همچنین تور مجازی استفاده کردهاند تا محیط فرودگاه و هواپیمای مورد نظر مسافران را قبل از انتخاب آن به نمایش بگذارند تا مخاطبان با آن شرکتها ارتباط بهتری برقرار نمایند و به تبع آن ترغیب به استفاده از آن هواپیمایی شوند.